Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük deprem felaketi tüm yurdu yasa boğdu. Tam 25 gündür neredeyse hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Büyük depremde 11 ilde 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti. İki büyük depremin ardından tam 11 bin 20 artçı deprem yaşandı. İlimiz Kayseri’den de hissedilen depremler de çok şükür yıkılan binamız olmadı can kaybı yaşanmadı. Fakat Kahramanmaraş’a en yakın ilçemiz olan Sarız büyük tahribat gördü.
Kayseri’de son günlerde neredeyse hergün küçük depremler olmaya devam ediyor. Vatandaşlar uzmanlardan gelen değerlendirmeleri dikkatle takip ediyor. Çok şükür Kayseri merkezinde deprem de yıkılan yapımız yok ama Kayserililer psikolojik olarak yıkıma uğradı. Vatandaşların tedirginliği Kayseri’de de depremlerin yaşanmasıyla beraber artmaya başladı. Bu süreçte sıkça tekrarlanan konulardan bir tanesi de sosyal medya da dolaşan yalan haberlere itibar edilememesi oldu. Zaten evlerinde diken üstünde oturan insanların şu gün deprem olacak şu büyüklükte deprem olacak gibi yalan dolan bilimsellikten uzak hurafelere dayalı paylaşımlar insanları tekrar sokağa döktü.
Uzmanlar ilk günden beri uyarılarını yapıyor. Kayseri’nin de büyük depremler üretebilecek fay hatlarının üzerinde bulunduğunu fakat saatini ve gününü kimsenin bilemeyeceğini fakat her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğinin altı defalarca çizildi. Aslında artık depremin şiddetini, fay hattını konuşmaktan öteye gitmemiz gerekiyor. Çünkü deprem değil bina öldürüyor. Kayseri’de depremin yaşandığı günden bu yana Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binaların yapı denetim çalışmalarına devam ediyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlü Sibel Livdumlu açıkladı Kayseri büyük ihtimalle afet bölgesi ilan edilecek. Şehrimiz de 361 i Sarız’da olmak üzere 467 yapı ağır hasar aldı. İçlerinde yavrularımızın eğitim gördüğü okullarda var. Orta hasarlı yapıların iyileştirilmesi Kayseri afet bölgesi ilan edilirse hızlanacak ve şehirde belki de kendimizi biraz daha güvende hissedeceğiz.
Şunu özelikle belirtmek istiyorum Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün yapmış olduğu bu çalışmalar evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını ölçmüyor sadece şehrimizde hissedilen depremin yapınıza zarar verip vermediğini bakılıyor. Eğer bu konuda içiniz rahat etmiyorsa lisanslı kuruluşlara detaylı inceleme yaptırabilirsiniz. Çünkü maalesef ki il müdürlüğünün yaptığı çalışmalar fikir verebilir fakat garanti veremez gibi görünüyor. O yüzden eğer şimdilik bir arsa bulup depreme dayanaklı bir ev yaptıracak gücünüz yoksa yaşadığınız binalarda ki hak sahipleri ile görüşüp binanızın sağlam olup olmadığını olası yaşanabilecek bir depremde ayakta kalıp kalamayacağını kendi imkanlarınız ileöğrenmenizi tavsiye ederim.
Ülkemiz de bir tarafta depremin yıktığı illerde hayata tekrar tutunma çabaları devam ederken Kayseri’miz deise sarsıntının yarattığı travma ve tekrar deprem olacak mı kaygıları buna ek olarak da deprem olursa binamız yıkılır mı endişeleri yaşanırken içimizin rahat etmesinin yolugaliba kendi imkanlarımızla iyi bir mühendislik firması ile anlaşıp binamızın depreme dayanaklı olup olmadığını kontrol ettirmekten geçiyor.