Kayseri Olayları Dünya Gündeminden Düşmüyor!

Kayseri'de 30 Haziran'da Suriyelilere yönelik yaşanan ve dünya çapında büyük yankı uyandıran olaylar Birleşmiş Milletler tarafından raporlaştırıldı. 

Kayseri Olayları Dünya Gündeminden Düşmüyor!
Anadolu NET TV

Suriyeli mültecilere yönelik Kayseri’den başlayan ve Türkiye’nin farklı şehirlerine yayılan toplumsal olaylar gündemindeki yerini koruyor. Olaylardan sonra atılacak adımlarla ilgili bazı kurum ve kuruluşlar tarafından rapor hazırlandı.

Suriyeliler Kayseri’yi terk etti
Kayseri’nin Melikgazi İlçesine Bağlı Danişmentgazi Mahallesi’nde 7 yaşındaki bir kız çocuğunun taciz edildiği iddiası üzerine halk toplanmış, tacizci olduğu iddia edilen şahsı linç etmek istemişti. Daha sonra şehrin diğer bölgelerinden de vatandaşların gelmesi ile kalabalığın sayısı artmış ve Suriyelilere ait olduğu belirtilen ev ve işyerleri ateşe verilmişti.

Kayseri’de olaylar ilerleyen günlerde de devam etmiş, Küçük Mustafa, Sahabiye ve Fevziçakmak mahallelerinde de benzer görüntüler ortaya çıkmıştı. Olaylardan sonra çok sayıda Suriyelinin Kayseri’yi terk ederek, başka illere veya ülkelere göç ettiği belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler Rapor Hazırladı

Olaylar, dünya çapında yankı görmüş ve uluslararası medyanın da uzun süre gündeminde kalmıştı. Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de göç politikaları bu olaylardan sonra tartışma konusu olurken, Suriyelilerin uğradığı zararın ne olacağı soruları gündeme gelmişti.

Mazlumder gibi insan hakları örgütleri bu konuda çeşitli raporlar hazırlarken, Birleşmiş Milletler Göç İdaresi’nin Kayseri olayları ile ilgili çalışmalar yaptığı ortaya çıktı. Bu kurum tarafından bir rapor hazırlandığı ve mültecilerin Birleşmiş Milletlerin güvencesi altında olduğu için zararlarının karşılanacağının belirtildiği öğrenildi. 

Kayseri olayları nedir?

Kayseri'nin Melikgazi İlçesi Danişment Mahallesi’nde, 30 Haziran’da Suriyeli bir göçmenin akrabası olan 7 yaşındaki bir çocuğu taciz ettiği haberi kısa sürede ortalığı karıştırdı. Olayı gerçekleştirdiği iddia edilen şahıs gözaltına alınmak istenirken direndi ve takviye polis ekipleri mahalleye gelince halkın olaylardan haberi oldu. Kalabalık, ilk önce şahsı linç etmek istedi daha sonra olaylar diğer bölgelere sıçradı.  Kayseri'yi Suriye'nin kuzeyinde yaşanan olaylar izledi. 
Eskişehir bağlarında toplanan grup, kısa sürede büyük bir kalabalığa dönüştü. Haberin sosyal medyada yayılmasından sonra, sokağa inen kalabalık gruplar belli noktalarda toplandı. Bölgede, Suriyelilere ait pek çok ev, araç ve işyeri yakıldı. Kayseri Valiliği kısa sürede bir açıklama yaparak, Danişmentgazi Mahallesi'ndeki taciz olayıyla ilgili Suriye uyruklu bir şahsın gözaltına, çocuğun ise koruma altına alındığını duyurdu. 

Kentte yaşanan gerginlik, sonraki akşam saatlerinde yeniden başladı. Melikgazi ilçesindeki Danışmentgazi, Osmanlı, Selçuklu ve Hürriyet Mahallesi ile Kocasinan ilçesindeki Argıncık, Sahabiye ve Fevziçakmak mahallelerinde sokağa çıkan vatandaşlar, Suriye uyrukluların iş yeri ile araçlarını ateşe verdi. Polis, vatandaşlara TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polisin müdahalesi ile olaylar sonlandırıldı. Çıkan olaylarda 14 emniyet mensubu ve 1 itfaiye eri yaralandı, taciz iddiası ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin yayın yasağı getirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'deki gerginlik sonrası düzenlenen provokatif eylemlerde yer alan 474 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yerlikaya, bunların 285'inin çeşitli suçlardan adli kaydı olduğunu söyledi.
 

GÖNDER
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×